22.6.13

Regal de la natura i premi a la perseverància...

Feia 3 anys que no afegia una entrada al blog. En realitat es deu a que tenia pocs motius per poder-ho fer. A mitjans del 2010 vaig tenir un canvi de feina que em va comportar que no pogués dedicar tant de temps a localitzar marietes i portar-les al pati. Reconec que a partir de llavors em vaig tornar molt passiu respecte a l'afició.  

Durant aquest temps (3 anys ja!!!!) sempre he pogut veure alguns rastres d'elles al pati durant l'estiu. Alguna localització concreta, possibles restes d'eclosions d'ous,... però sense poder anar mai massa més enllà. De manera que no hi havia res rellevant que pujar al blog. Fins avui.

He sentit dir a en Punset alguna vegada que la natura sempre premia a aquells que li son útils. Aquesta vegada jo dec haver estat útil i la natura m'ha fet un regal. I en un moment que em feia molta falta.

A causa de no tirar insecticides al pati, el til·ler te més habitants que Shangai, i de varies menes. Hi ha força pugó, però també mosca blanca i altres colònies que no he identificat encara. Un petit drama. :-) I els rosers, entre d'altres amfitrions que comparteixen el pati, no es queden enrere.

Ja fa setmanes que em debatia entre aplicar química o tenir més paciència. M'he decantat per aquesta segona opció i hi ha hagut premi: 

Acabo de veure al til.ler que hi ha hagut una impressionant eclosió de marietes, tant ous com larves ja formades, i de varis estadis diferents.

La localització comença el 13/06, quan  l'Adrià localitza una parella de marietes adultes a la taula del pati i amb l'Eva aconsegueixen fotografiar-les bé.















Avui, fent un testing al til.ler he localitzat una autèntica colònia de marietes, de mides considerables. 

Postes d'ous generalitzades i en àrees diferents de l'arbre:










Larves en tots els estadis











Grups que acaben de sortir i estan menjant les restes dels propis ous, individus en segons estadis, i individus que se'ls veu apunt de plantejar-se la metamorfosis. Per cert, en aquest punt, no he vist cap larva en aquest procés encara.

I finalment, adults de més d'una espècie!!!











Aquesta vegada queda clar que la colònia parteix dels individus que han passat l'hivern al pati. S'elimina qualsevol possibilitat de dubte sobre això. Tres o quatre espècies diferents, totes localitzades a la mateixa planta, dins el casc urbà, amb una/varies colònies de les que es pot constatar una cronologia que evidencia vàries setmanes o potser algun mes de cicle de reproducció,...

Ves per on, quan menys ho esperava s'ha acomplert el motiu per el que vaig començar aquest projecte. :-)))

Ara toca intentar identificar les espècies que hi ha. :-)